Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου στην Κίνα


Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας Ελλάδος στο Πεκίνο, συνεχίζεται η ανοδική τάση των εξαγωγών ελαιόλαδου από χώρες της ΕΕ στην Κίνα και οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση(2012-2011).
Όπως δείχνει η έκθεση, η αγορά της Κίνας είναι προς το παρόν περιορισμένη και εντοπίζεται στις μεγάλες πόλεις και η τιμή του ελαιόλαδου κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται όμως ότι η αγορά του ελαιόλαδου θα εξακολουθήσει να
αναπτύσσεται, χάρη σε μια αναδυόμενη καταναλωτική ομάδα με υψηλό εισόδημα που στρέφεται προς την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής. Βέβαια το ελληνικό ελαιόλαδο, ως βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, είναι ένα προϊόν που απευθύνεται σ’ ένα ορισμένο κομμάτι των Κινέζων καταναλωτών, χωρίς να μπορεί να αποτελέσει καθημερινή διατροφική συνήθεια για την πλειονότητα, λόγω της τιμής του.
Από ελληνικής πλευράς, εκτιμάται ότι η αύξηση ή έστω διατήρηση του μεριδίου αγοράς θα επιτευχθεί μέσα από τη βελτίωση του εξαγόμενου προϊοντικού μείγματος και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής, μέσα από προωθητικές ενέργειες. Όσον αφορά τους παραγωγούς ή εμπόρους ελαιολάδου, υπογραμμίζεται η σημασία εξεύρεσης ενός αξιόπιστου συνεργάτη με γνώση της αγοράς και δυνατότητα προώθησης του προϊόντος στις αλυσίδες λιανικής, τους χώρους μαζικής εστίασης, αλλά και ως επιχειρηματικό δώρο σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου